Friday, November 28, 2008

Julkryddade bakverk till advent, del 1

En vacker bjudkaka med saffran passar till glöggen. Här är ett recept på en enkel saffranskaka. - Baka gärna två när du ändå är i gång, spara den ena i frysen.

Ingredienser (12 bitar)
200 g smör/margarin
0,5 g saffran
2 st ägg
3 dl strösocker
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Tillagning:
Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smält matfettet, låt svalna. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras.

2 comments:

Anonymous said...

Simpel supergod saffranskaka!

Mat & Interiör said...

Visst är det kul med recept som är enkla och goda :-)