Friday, February 13, 2009

Cevapcici med paprikapotatis och morotstzatziki

Kär mat har många namn och variationer. Cevapcici från Balkan är ett smakrikt alternativ till svenska köttbullar. Morotstzatzikin är en färgglad svensk variant på Greklands nationalsås. Vad kan då vara mer rätt än att kombinera med vin med många ansikten?

Ingredienser - Cevapcici (4 portioner)
500 g nötfärs
1 påse cevapcici - kryddmix
1/2 dl vatten
1 msk olja

Tillagning:
Blanda ihop färsen med kryddmixen, vattnet och oljan. Forma avlånga bullar, lägg på plåt och grädda på 200°C i 10 minuter (eller stek i panna). Det går bra att försteka dem och värma igen när det är dags att äta.

---

Ingredienser - Paprikapotatis
8-12 kokt potatisar, skalade
1 msk olja
1 gul lök, hackad
½ msk paprikapulver

Tillagning:
Riv potatisen grovt. Hetta upp en panna med olja och svetta löken. Lägg i potatisen och strö över paprika pulver. Rör om och smaka av med salt och peppar.

---

Ingredienser - Morotstzatziki
2 dl turkisk yoghurt
1 klyfta vitlök
2 morötter, rivna

Tillagning:
Blanda ihop och smaka av med salt och peppar.

4 comments:

Anonymous said...

waw låter väldigt gott

Anonymous said...

Hela familjen älskade rätten! Mer sånna recept tack :-)

Anonymous said...

Jag använde grekisk yoghurt istället för turkiskt till tzatzikin och det blev bra tyckte jag.

Mat & Interiör said...

Info:

Lindahls Turkisk Yoghurt tillverkas direkt i burken som Du köper den i. Lindahls Grekisk Yoghurt produceras på traditionellt sätt i stora rostfria tankar och förpackas sedan i konsumentförpackningar.

Båda sorter har visserligen samma låga fethalt, med den grekiska har en större torrsubstans (protein, kolhydrater), är fastare i konsistens och har en lite annorlunda syra. Det går åt mera mjölk åt att tillverka 1 kg grekisk yoghurt jämnfört med den turkiska, vilket motivera det något högre priset.

Vilken sort man föredra är mest en fråga om personlig smak.